Miért fontos a mobilnézet?

2023.04.07.

Te mikor használtad utoljára a mobilod?
Én ismerek embereket, akik abszolút nem használnak laptopot vagy asztali számítógépet, csak és kizárólag telefonon keresztül keresnek rá szolgáltatásokra és rendelnek webshopokból.

A mobilbarát weboldalak tervezése és kialakítása az elmúlt években egyre nagyobb jelentőséget kapott a webfejlesztésben. A mobilok és tabletek használata egyre növekszik, így fontos, hogy a weboldalak minden eszközön egyformán jól működjenek.

Nézzünk egy kis statisztikát:

2023 februárjában az összes webes forgalom 59,36%-a mobiltelefonon keresztül történt,a 2023-as átlag pedig eddig 58,92%.

forrás: ds.statcounter.com

Elán építő weboldal mobilnézet
  1. A felhasználói élmény javítása

  2. Igaz, mennyire bosszantó, mikor csak nyomkodod mobilon azt a bizonyos gombot, de annyira el van csúszva a kialakítás, hogy semmi sem történik? Az emberek ma már szinte bármilyen eszközről elérhetik a weboldalakat. Ha a weboldal nem megfelelően jelenik meg egy mobil eszközön, akkor a felhasználók frusztráltak lehetnek és elhagyhatják az oldalt. Ezért fontos, hogy a weboldalakat úgy tervezzük meg, hogy azok minden eszközön könnyen és hatékonyan használhatóak legyenek.

  3. Magasabb rangsorolás a keresőkben

  4. Az online marketing világában a mobil optimalizált weboldalak sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak, mint korábban. Az olyan keresőmotorok, mint a Google, kiemelten figyelnek a mobilbarát weboldalakra. Ha a weboldalunk nem megfelelően jelenik meg mobil eszközökön, akkor az alacsonyabb rangsorolást eredményezhet a keresőben,ergo a versenytársaid weboldalát előrébb fogja sorolni, ergo potenciális ügyfeleket veszítesz.

  5. Növelheted a konverziók számát

  6. A mobilbarát weboldalakon való vásárlás és a konverziók száma is egyre növekszik. Ha egy weboldal nem jól működik mobil eszközön, akkor az vásárlóveszteséget jelenthet. Ha a weboldalunk mobilbarát, akkor az felhasználóbarátabb és könnyebben végigvihető folyamatokat eredményez, ami növelheti a konverziók számát.

  7. Jövőbiztos megoldás

  8. A mobil eszközök használata az elmúlt években robbanásszerűen növekedett, és ez a trend a jövőben sem fog csökkenni. Ezért az érdemes már a tervezési fázisban figyelembe venni a mobilbarát design szempontjait és biztosítani, hogy a weboldal megfelelően működjön kisebb képernyőn és érintőképernyőn is. Ezáltal a weboldalunk jövőbiztos megoldássá válik és tuti, hogy a felhasználók könnyen és hatékonyan érik majd el a weboldalunk tartalmát és szolgáltatásait.

FONTOS: mi nem csak egyféle mobilra tervezünk! Sok weboldal csak 3 részben törik -> 1380px (laptop), 860px (tablet), 650px(mobil) – ami óriási hiba.
Manapság már nagyon sok méretű eszköz kapható a piacon, így érdemes több eszközre, több töréspontnál tervezni, hogy minden eszközön, minden böngészőben a megfelelő felhasználói élményt tudjuk biztosítani.

Autószerelő műhely weboldal mobilnézete

Összességében tehát a mobilbarát weboldalak tervezése és kialakítása elengedhetetlen a modern webfejlesztésben. A mobil eszközök használata továbbra is növekedni fog, ezért fontos, hogy a weboldalunk minden eszközön ugyanolyan hatékonyan működjön. A mobilbarát weboldalak nem csak a felhasználói élményt javítják, hanem növelik a konverziók számát és az online jelenlétünket is. Ezért érdemes a tervezési fázisban figyelembe venni a mobilbarát design szempontjait, hogy a weboldalunk jövőbiztos megoldás legyen az online jelenlétünk szempontjából.

en_US